Myofasciale kinesitherapie

Myofasciale therapie behandelt pijnen die hun oorzaak vinden in het verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten, triggerpoints genaamd. Deze veroorzaken pijnen met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Via een goede spierdiagnose kunnen deze oorzakelijke pijnpunten opgespoord en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken, waaronder Dry needling, stretching, warmte de voornaamste zijn.

Dry Needling is een onderdeel van de behandelingstechnieken van de myofasciale therapie. Hierbij wordt met een zeer dunne accupunctuur naald tot in de triggerpoint gegaan. Ook al wordt er een accupuntuurnaald gebruikt, toch is deze therapie gebaseerd op de traditionele Westerse redenering.

Hoewel het reeds meer dan 30jaar in België wordt toegepast, begint er de laatste jaren pas meer en meer wetenschappelijke aandacht geboden aan deze techniek. Dry Needling is een zeer effectieve en veilige therapie. Echter mogelijke neveneffecten die kunnen optreden zijn onder andere napijn, stijfheid of een zwaar gevoel in de behandelde regio. Deze neveneffecten zijn meestal verdwenen in minder dan één week en worden door iedereen anders ervaren.